Vi tager et kig på, hvordan du nemt, hurtigt og billigt kan varme hestestalden op, uden at det skal koste det hvide ud af øjnene. Vi tager også et kig på, hvordan du generelt skal håndtere en hestestald.
Der er mange måder, en hestestald kan varmes op. Men hvis du gerne vil gøre det på en måde, der er billig og vedholdende, er det en god ide at overveje at bruge billig fyringsolie. Det kan betale sig både på den lange og korte bane og er langt billigere end andre alternativer på markedet.
Det skal du af med for fyringsolie
Fyringsolie er billigt i forhold til andre måder at varme et rum op på. Den billigste fyringsolie for 1000 liter koster 9200 kroner. Prisen på fyringsolien pr. 1000 liter kan imidlertid variere meget. Variationen kan ske på daglig basis. Det koster også noget at få fyringsolien transporteret til hestestalden. Det er ikke alle, der tager betaling, men det er der nogle, der gør. Prisen på olieleveringen kommer aldrig til at koste mere end 1000 kroner.
Derfor er det godt at købe fyringsolie
Der er mange grunde til, at det er en god ide at bruge fyringsolie, som vi nu vil komme ind på.
- Varmer hesten om vinteren. Hesten har brug for varme, så den ikke fryser. Hestene kan godt lide at komme lidt ud, men det skal ikke være for meget. De må meget gerne have et varmt sted, hvor de kan få lov til at slappe af og være sig selv. Det sker bedst ved, at de kan være indenfor et sted, hvor der er varme.
- Det er noget billigere at have fyringsolie end eksempelvis almindelig olie til at holde varmen kørende.
- Varmer mere. Når du bruger fyringsolie, får du mere varme, end hvis du bruger andre former for varmemiddel. Du bruger færre penge, men du får mere varme. Det er med andre ord ren win-win.
Derfor er det så vigtigt at tage hånd om stalden
Det er ikke kun på varmefronten, det er vigtigt, du tager en kærlig hånd om stalden. Der er mange punkter, hvor du skal tage hånd om stalden.
Det er vigtigt, at der er et godt staldklima. Med staldklima mener vi luften i den, hvilket kan forstås på flere forskellige måder. Det kan være temperaturerne, luftfugtigheden, luftbevægelsen og de forureninger, som kan opstå takket være luft og mikroorganismer. De, der færdes i stalden, vil helst gerne have en varmere stald jævnført de krav, hesten har. Derfor er det vigtigt, der er gode luftveje i stalden. Hvis der kommer godt med frisk luft ind i stalden, vil det dog betyde, at der om vinteren vil være noget kolde temperaturer. Du kan passende gøre det sådan, så der er opdelinger i hestestalden. Der kan være et sted, hvor hesten befinder sig, og hvor du befinder dig.
Den rette staldtemperatur
Den rigtige staldtemperatur for hesten ligger på omkring 5 til 15 grader, når vinteren er over os. Det er de ældre heste, der bedst kan tåle temperaturændringer, mens ungheste og føl ikke tåler træk. Træk er værre at have i stalden, end hvis der er en fast temperatur på eksempelvis 5 grader. Hvis der er træk i stalden, svarer det i gennemsnit om vinteren til en vindhastighed på otte meter i sekundet. Det vil gøre, at pelsen på hesten kommer til at lide 2 til 3 gange mere varme væk, end hvis der ikke var noget som helst træk i stalden. Det er heller ikke godt, hvis hesten er våd, og der kommer trækluft ind i stalden.
De rigtige luftforhold
Det er afgørende for hestens velbefindende, at der er gode luftforhold i stalden. Det er bedst for hesten, hvis den er så meget ude som muligt. Det kan være en god ide at lufte ud i stalden, når hestene alligevel er ude om dagen. Om aftenen skal der være minimalt med åbne vinduer og døre for at sikre, at der ikke kommer træk ind i stalden. Det er vigtigt, at man tager hånd om luftfugtigheden, fordi hvis den er for høj, kan det fremme udviklingen og spredningen af sygdomsfrembringende bakterier.
Sådan skal der ventileres i stalden
Princippet med ventilation er, at du fjerner den varme og unaturlige luft et sted og erstatter den med frisk luft udefra. Der er mange hestestalde, hvor varmen er styret af åbne vinduer og døre. Bliver dørene så pludselig lukket, kan det sammenlignes med, at luftskiftet halveres. Sker der et luftskifte, øges fugtigheden i luften på dramatisk vis, hvilket ikke er godt for din hest, da høj luftfugtighed skaber irritation i hestens luftveje. Det er meget nemmere for hesten at klare temperaturændringer, hvis ikke det indebærer træk på nogen ledder og kanter. Det smarteste, som du kan gøre, er, at du skifter luften i stalden fire gange i timen.