HesteAlt om heste 

Heste strøelse: Brug kun naturlige materialer til din hest

Når vintersæsonen nærmer sig, så trænger der sig for de fleste hesteejere nogle spørgsmål på. Et af dem går ud på, hvad man mon skal bruge som heste strøelse i denne sæson. Der kan være meget stor variation på de forskellige typer af heste strøelse – også inden for samme slags. I denne artikel vil vi gennemgå nogle af de faktorer, som du med fordel kan have med i overvejelserne, når du skal vælge din næste type heste strøelse.

Disse faktorer spiller ofte ind i forhold til valg af heste strøelse:

  • Pris
  • Sugeevne
  • Nemhed
  • Kvalitet

Et af de første steder, som mange kigger på, når de skal vælge strøelse til boksen, er prisen. Der kan være milevid forskel på pris alt afhængig af strøelsen. Det absolut billigste valg at komme ind i boksen er helt klart halm. Til gengæld er det den type strøelse, der koster allermest at komme af med, da massefylden på møddingen meget hurtigt bliver meget stor, og så er sugeevnen ikke særlig god sammenlignet med alle de andre alternativer. Der går altså en masse strøelse til her.

Sugeevnen har meget at sige. Får du lavet en god bund med dybstrøelse, så vil den såkaldte madras, som hesten ligger på være blød og affjedrende, hvilket er godt for leddene. Samtidig sikrer en god sugeevne, at der ikke skal udskiftes og genfyldes så meget strøelse i boksen. Er selve strøelsen dyrere end halm, så kan det måske godt betale sig prismæssigt, når der ikke skal bruges så meget af den. Det afhænger naturligvis meget af den enkelte hest. Nogle heste er utroligt renlige og har et toilethjørne i boksen, hvorimod andre laver over det hele og roder hele bunden sammen.

De nemmeste typer at vedligeholde er dem, hvor du kan nøjes med at fjerne klatter til daglig og fjerne urin efter behov. Her kan der blandt andet være tale om spåner og træbriketter. Førhen var spåner det mest anvendte, men træbriketterne har i mange tilfælde overhalet spånerne. Det skyldes især, at sugeevnen er meget bedre, og så er det nemmere at muge i.

Slå et slag for miljøet

Som noget forholdsvis nyt, så kan du også anvende restmaterialer af træbriketter. Dette er et rigtig godt slag for miljøet, da det såkaldte restaffald fra træbriketterne bliver anvendt i stedet for blot at ryge direkte til destruktion. Smuldet er blødt og behageligt for hesten, og så kan det bestilles online i big bags, så det er nemt at have opbevaret og bruge af. Smuldet er lyst, så boksen ser dejlig imødekommende ud.

En big bag vejer typisk lidt under 400 kg. Og størrelsen ligger typisk på omkring 100 cm x 150 cm x 100 cm, hvilket svarer nogenlunde til at have en minibig balle med hø stående. Som en bonus, så kan du få denne type heste strøelse leveret direkte til stalddøren. Samtidig med, at dette er et slag for miljøet, så er det også et slag for pengepungen. Det er nemlig muligt at finde disse big bags til under tusind kroner på nettet.

Relaterede artikler